اسانس عامل بروز درماتیت تماسی آلرژیک

درماتیت تماسی آلرژیک, فوتوسنسویتی, رنگ پوست, واکنش های آلرژیک, اسانس, عطر, خوشبوکننده, محصولات کازمتیک و زیبایی, اگزما, میکس فرگرانس .

کلمات کلیدی : درماتیت تماسی آلرژیک, فوتوسنسویتی, رنگ پوست, واکنش های آلرژیک, اسانس, عطر, خوشبوکننده, محصولات کازمتیک و زیبایی, اگزما, میکس فرگرانس .

در زمان بروز واکنش های آلرژیک در پوست اسانس ها را به عنوان یک عامل در نظر داشته باشیم!

پزشکان معمولا به افرادی که پوستی حساس دارند یا مبتلایان به انواع آلرژی هستند توصیه می نمایند حتی الامکان از مصرف عطر ، ادکلن ، اسپری یا رول های خوشبو کننده ی زیر بغل ، بادی اسپلش ، انواع صابون عطری یا حتی کرم و شامپوهایی که حاوی اسانس های عطری با دوز بالا هستند پرهیز نمایند، یا از محصولات بی اسانس استفاده نمایند یا محصولاتی را مصرف نمایند که دارای کمترین مقدار اسانس می باشند.

اسانس های موجود در فرآورده های عطری خوشبو کننده یا محصولات کازمتیک و زیبایی می توانند سبب بروز عوارض ناخواسته ای همچون :

  • – درماتیت تماسی آلرژیک
  • – درماتیت تماسی التهابی
  • – فوتوسنسویتی
  • – واکنشهای سریع تماسی
  • – درماتیت تماسی همراه با افزایش رنگ پوست

البته عطرها می توانند منجر به دو نوع درماتیت تماسی خاص همچون درماتیت تماسی انتقال یافته از طریق هوا Airborne و درماتیت تماسی ناشی از روابط زناشویی ‏connubial contact dermatitis نیز گردند.

مکانیسم ایجاد درماتیت تماسی آلرژیک

درماتیت تماسی آلرژیک (ACD) یا افزایش حساسیت تماسی (contact hypersensitivity CHS) بیماری التهابی وابسته به سلولهای T با مکانیسم تیپ IV صدمه نسجی— افزایش حساسیت نوع تاخیری (Delayed type hypersensitivity DTH) — است که با غلظتهای حساس کننده ای از آلرژنهای هاپتنی در تماس با پوست ایجاد می گرد.

درماتیـت تماسـی آلرژیک واکنش ازدیاد حساسیت تأخیری اسـت کـه در طـی آن یک آنتی ژن یا هاپتن پس از ورود به اپیدرم به پروتئین هـای آن متصل و سپس وسـیله سـلول هـای لانگرهـانس بـه غـدد لنفـاوی موضـعی بـرده و سـبب حـساس شـدن سـلول هـای T مـی شـود (مرحله ایجاد حساسیت).

در برخورد مجدد با این آنتی ژن سلول های T حساس و با ترشح سیتوکاین های مختلـف و بـه خـدمت گرفتن سایر سلول های التهابی موجب بروز واکنش های التهـابی درماتیت پوست به شکل اگزما می شوند.

درماتیت تماسی آلرژیک, فوتوسنسویتی, رنگ پوست, واکنش های آلرژیک, اسانس, عطر, خوشبوکننده, محصولات کازمتیک و زیبایی, اگزما, میکس فرگرانس .

مرحله ایجاد حساسیت نیازمند زمانی حدود ده روز تا چند هفته است در حالیکه مرحله بروز واکنشهای التهابی درماتیت تنها یک الی دو روز زمان می خواهد. اکثر آلرژن های تماسی ترکیبات واکنشگر شیمیایی کوچکی هستند.

از آنجاییکه این مولکول ها آنقدر کوچکند که نمی توانند به صورت مستقیم ایمونوژنیک باشند به صورت هاپتن عمل نموده با بیوملکول های اپیدرمال و یا درمال با وزن مولکولهای بالاتر ترکیب شده و تشکیل مجموعه ایی ایمونوژنیک می گردد.

البته می دانیم اگزما می تواند به واسطه ی دیگر محصولات کازمتیک ، آرایشی ، محصولات مراقبت از منزل، خوشبو کننده های هوا … نیز رخ دهد.

البته وجود حساسیت به چنین موادی تنها با انجام پچ تست می تواند تایید گردد. در بین بیماران تایید شده مبتلا به allergic cosmetic dermatitis عموما اسانس ها معمول ترین عامل بروز آلرژی هستند اسانس هایی که نه تنها در عطر و دئودورانت ها و محصولات پس از اصلاح وجود دارند، بلکه در همه مواد کازمتیک ، مراقبت شخصی و خانگی در ارتباط با پوست وجود دارند.

تایید و تعیین آلرژی به اسانس و مشخص نمودن ماده آلرژن از میان مواد تشکیل دهنده ترکیبات آنها که ممکن است از ده تا سیصد ماده متغییر باشد و این مواد خود نیز از مجموعه ایی٢۵٠٠ ماده ایی انتخاب شده باشند کار سختی است.

معمولا بین ۶ الی ١۴ درصد از بیمارانی که تحت تست روتین آلرژی درماتیت تماسی قرار می گیرند به نشانگر های استاندارد آلرژی به اسانس تحت نام میکس فرگرانس پاسخ مثبت نشان می دهند. وقتی این تست با ده رایحه عمومی صورت می گیرد ۶٫۰۹ درصد از بانوان دارای اگزما به این مواد آلرژی دارند و ۳٫۲ الی ۴٫۲ درصد از بیماران نیز به اسانس های موجود در محصولات کازمتیک آلرژی دارند.

شایع ترین نقاط بروز این نوع آلرژی

درماتیت تماسی آلرژیک, فوتوسنسویتی, رنگ پوست, واکنش های آلرژیک, اسانس, عطر, خوشبوکننده, محصولات کازمتیک و زیبایی, اگزما, میکس فرگرانس .

 

شایع ترین مکانهای بروز چنین حساسیتی معمولا دست ، زیر بغل و ناحیه صورت می باشد. در دست شایع ترین علت اگزما فلزات، میکس فرگرنس ، Myroxylon pereirae و colophonium می باشد.

معمولا حساسیت به اسانس موجود در محصولات کازمتیک یکی از اصلی ترین علل بروز واکنش های حساسیتی و درماتیت تماسی آلرژیک است. در زیر بغل نیز با استفاده از مواد دئودورانت ، یا اسپری و عطر ممکن است شاهد بروز چنین مشکلاتی باشیم و گاهی نیز ممکن است مشکل تا بازوها نیز گسترش یابد.

اما در صورت، معمولا در مردان محصولات بعد از اصلاح ممکن است اصلی ترین عامل بروز واکنش های اگزمایی یا همان درماتیت تماسی آلرژیک باشند و تظاهرات را می توان در ناحیه ریش و گردن مشاهده نمود. در خانمها نیز می توانیم شاهد بروز واکنشهای آلرژیک در تمام ناحیه صورت باشیم.

edited by artan akheri
دکتر محمد بقایی

دکتر محمد بقایی

دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط