هشدار در بکارگیری مواد رنگی حاوی سرب ؛ موادی فاقد تاییدیه از وزارت بهداشت

مواد رنگی حاوی سرب, تاییدیه وزارت بهداشت, مسمومیت با سرب, تتراکسید سرب, پودر سیندور, آی کیو, میزان سرب مجاز, کازمتیک, کوتاه قدی, توقف رشد . 

کلمات کلیدی : مواد رنگی حاوی سرب, تاییدیه وزارت بهداشت, مسمومیت با سرب, تتراکسید سرب, پودر سیندور, آی کیو, میزان سرب مجاز, کازمتیک, کوتاه قدی, توقف رشد .

هشداری جدی بر اساس برداشتی از یک تحقیق ؛ از بکارگیری مواد رنگی بخصوص موادی که مورد تایید وزارت بهداشت نیست جداً خودداری نمایید !

بر اساس گزارش بخش سلامت رویترز در تاریخ ٢٧ آگوست ٢٠١٧ ، پودرهای قرمز رنگ سیندور Sindoor که توسط هندی ها در مراسم مذهبی یا مراسم دیگر بکار گرفته میشود و در آمریکا یا هندوستان بفروش میرسد دارای مقادیر غیر مجاز سرب می باشد و همین امر هم سبب نگرانی محققین گشته است.

برخی از تولید کنندگان سیندور برای اینکه بتوانند رنگ قرمز مشخص و متمایزی را برای مصرف کننده ایجاد نمایند از ماده تتراکسید سرب _ lead tetroxide _ استفاده می نمایند.

البته لازم به ذکر است از این رنگ مردان، زنان و یا حتی کودکان نیز بر روی پوست با بخشی از موهایشان استفاده می نمایند. بر اساس تحقیقات صورت گرفته از ١١٨ نمونه سیندور تست شده ٩۵ مورد آن از فروشگاه های جنوب آسیایی در نیوجرسی و ٢٣ نمونه دیگر هم از فروشگاه هایی در بمبئی و دهلی نو تهیه شده بود.

در مجموع حدود ٨٠ درصد نمونه ها حاوی سرب بودند و حدود یک سوم آنها میزان سرب بیش از حد مجاز اعلامی شان توسط سازمان دارو و غذای ایالات متحده آمریکا بوده است.

بر اساس نتایج اعلام شده ٨٣ درصد از نمونه هایی که در آمریکا جمع آوری شده بود و و ٧٨ درصد نمونه های هندی حداقل حاوی ١ میکروگرم سرب یا بیشتر در هر گرم پودر سیندور بوده اند.

مواد رنگی حاوی سرب, تاییدیه وزارت بهداشت, مسمومیت با سرب, تتراکسید سرب, پودر سیندور, آی کیو, میزان سرب مجاز, کازمتیک, کوتاه قدی, توقف رشد .

می دانیم که این میزان سرب برای بدن بخصوص برای کودکان زیر ۶ سال مضر است و حتی مقدار اندکی از سرب در خون انسان میتواند بر آی کیو ، قابلیت تمرکز و موفقیتهای تحصیلی آکادمیک تاثیر منفی داشته باشد لذا به همین علت مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا نگرانی خود را از بکار گیری چنین پودرهایی اعلام نموده است زیرا امکان جلوگیری و اصلاح آسیب های وارده ناشی از ورود سرب به بدن وجود ندارد و تنها راه مقابله ، پیشگیری از تماس و انتقال آن به بدن است.

میزان سرب مجاز در فرآورده های کازمتیک بر اساس قوانین FDA ،٢٠ میکروگرم در هر گرم فرآورده است ، ١٩ درصد از نمونه های آمریکا و ۴٣ درصد از نمونه های هند بیش از این حد سرب داشته اند و ۵ نمونه شامل ٣ نمونه آمریکا و دو نمونه هند، حاوی بیش ١٠ هزار میکروگرم سرب بوده اند.

مسمومیت با سرب

سرب یکی از مهمترین عناصر سنگین و سمی است که از طریق خوردن آب و غذا و از راه تنفس و یا پوست وارد بدن می­شود. به محض ورود آن به بدن، این فلز با بیومولکول­های بدن مانند پروتئین­ها و آنزیم­ها به شکل ترکیبات بیو توکسیک پایدار در می­آید. در نتیجه ساختار آنها، تغییر کرده و فعل و انفعالات زیستی آنها با مشکل مواجه می­شود.

آلودگی سرب در اثر مواد رنگی حاوی سرب باعث جلوگیری از سنتز هموگلوبین، آسیب به عملکرد کلیه ها، سیستم باروری، مفاصل، سیستم قلبی عروقی، آسیب حاد و مزمن به سیستم عصبی مرکزی و سیستم عصبی جانبی می­شود. بیشترین تاثیر آسیب‌زای سرب در کودکان زیر ۶ سال و به طور جدی‌تر، زیر ۳ سال است.

در کودکان، مسمومیت با سرب باعث کوتاه قدی و توقف رشد می‌شود. آسیب مغزی و افت بهره هوشی نیز در این کودکان مشاهده شده است. سرب اضافی وارد شده به بدن در ارگان‌های مختلف بدن رسوب کرده و موجب آسیب و اختلال عملکرد آن‌ها می‌شود. آسیب کلیه‌ها، نقص شنوایی غیر قابل بازگشت و نیز آسیب دائمی عصبی و مغزی، همه و همه به همین ترتیب ایجاد می‌شوند. اما در بزرگسالان سرب می‌تواند باعث بالا رفتن فشار خون، مشکلات و ناراحتی‌های گوارشی، آسیب کلیه‌ها و نیز اعصاب شود.

با توجه به نوشتار بالا و ریسک استفاده از مواد رنگی حاوی سرب به خانواده های محترم توصیه میشود از استعمال هر نوع رنگی بر روی صورت و بدن فرزندانتان خودداری نمایید.

دکتر محمد بقایی 

دکتر داروساز، پژوهشگر صنعت کازمتیک و مشاور انجمن داروسازان ایران
مشاور اداره کل فرآورده های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو

edited by Artan Akheri

 

دکتر محمد بقایی

دکتر محمد بقایی

دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط